Ce tipuri de afaceri poti avea pe internet?
Cand vine vorba sa incepi o afacere pe net, trebuie sa stii ca exista mai multe modele de afaceri pe care o poti urma. Primul lucru pe care trebuie sa iei in considerare cand alegi din aceste modele este, sa ai o idee despre ce vrei sa vinzi prin aceasta afacere online.
In ceea ce urmeaza o sa va prezint cateva modele de afaceri online de succes pe care multi au incercat-o deja. Dar sa nu uiti, ca decizia iti apartine in totalitate cand alegi tipul afacerii.
Modelul E-commerce
Acest tip de afaceri online este cel mai raspandit si cel mai des intalnit. Prin acest model veniturile sunt generate de vinzarea directa a unor produse sau servicii.
Poti folosi acest tip de afaceri pentru a vinde propriul tau produs sau produsul altora prin afiliere. Dar despre asta mai incolo. Daca alegi acest model, trebuie sa ai o pagina web bine realizata cu un design atragator si cu toate informatiile necesare, iar bineinteles posibilitatea cumpararii immediate a respectivului produs.
Prin urmare, ca acest tip de afaceri sa aiba succes, are nevoie de o promovare efectiva pentru a atinge potentialii clienti.
Modelul “afacere la cheie”
Si modelul acesta este destul de raspandit, mai ales pe internetul de limba engleza, dar incepe sa prinda radacini si la noi. Am vazut sit-uri care vind soft-uri si carti electronice cu drepturi totale de revanzare, iar altii vind sabloane (template-uri) web tot cu drepturi totale de revindere.
Eu numesc acest model “la cheie”, deoarece are tot ce ai nevoie pentru a incepe. Cand ai un produs cu drepturi totale de revanzare, de obicei ai si un sit gata realizat cu scrisoarea de vanzare gata. Mai ai nevoie de un hosting si gata.
Modelul “Servicii Internet”
Aceasta este o afacere in care sunt oferite diferite servicii catre clienti online la un pret rezonabil. Aceste afaceri sunt construite deobicei pe cunostiinta sau profesia unor oameni si vor oferi servicii relatate la acestea.
Modelele de afaceri, care intra sub aceasta ubrela sunt: consultanta online, asistenta, etc. Mai exista o alta categorie de servicii oferite pe internet ca: e-mail, webhosting, plati online, web design, graphic design. De obicei castigurile vin din plati lunare si vanzari directe. Iar cand aceste servicii sunt gratuite, sit-urile sunt monetizate prin reclame.
Modelul “Programe de Afiliere”
Un afiliat face bani prin trimiterea potentialilor cumparatori catre sit-ul vanzatorului. Vanzatorul plateste afiliatul fie o suma exacta sau un procent din pretul produsului dupa fiecare vanzare.
Pentru a avea succes trebuie sa ai experienta in optimizarea motoarelor sau sa ai un sit, care deja atrage mult trafic. Acest model de afacere n-are nevoie de o investitie pentru a incepe, dar totusi necesita mult trafic pentru ca castigul iei dupa vanzare.
Modelul “Info Business”
Acest model poate sa aiba mai multe forme ca:
· Sit-uri pe baza de membri sau abonati:. Venitul este generat din abonamentul platit de cei inscrisi pentru acces la sit sau anumite parti a sit-ului. Acest model se poate aplica si la un newsletter de calitate. La noi inca nu e raspandit, dar cred ca are viitor. Un sit de acest gen trebuie sa ofere informatii valoroase, care sunt greu de gasit in alta parte.
· Carti electronice: Cartile electronice sunt populare pentru faptul ca se pot descarca instantaneu. La noi nu multi traiesc cu aceste posibilitati, dar cu intrarea PayPal in Romania, situatia se va schimba. Daca esti expert intr-un subiect despre care altii ar vrea sa invete, scrie o carte electronica. Odata ce scrisul e terminat, costul producerii si vanzarii e minima, mai ales ca si la mine gasesti o unealta de produs ecarti. Mai trebuie sa faci un cont la PayPal, un sit si afacerea e pe picioare.
· Alte modele de info-business: Bloguri, forumuri, stiri online, newslettere, enciclopedii online, situri web specializate. De obicei, informatiile pe internet sunt gratuite, dar daca esti in posesia unor informatii speciale sau greu accesibile, poti vinde aceste informatii si poti sa faci chiar profit. Dar venitul mai gros al sit-urilor de informatii vin totusi din vanzarea spatiilor publicitare sau din linkurile de afiliere.