Cum sa realizezi ecarti in format exe si pdf
Cum se realizeaza o ecarte in format exe?
Nu te speria, nu e atat de complicat pe cat suna acum! E vorba de obtinerea unui fisier executabil (cu extensia exe) care poate fi deschis cu doar un click de mouse.
Cu alte cuvinte, intreaga ta eCarte (text, imagini, sunete etc) poate fi citita prin simpla lansare in executie a fisierului executabil.
Care sunt avantajele formatului exe? Astfel de eCarti:
*pot avea un design frumos;
*sunt usor de parcurs;
*sunt usor de distribuit (nu sunt altceva decat simple fisiere exe).
Dar nu trebuie neglijate micile lor dezavantaje!
Acest format nu se recomanda in cazul eCartilor de mari dimensiuni. De asemenea listarea eCartilor in format exe poate fi mai greoaie iar pentru a le putea citi e necesar sa existe instalat pe computer Windows 95, 98, 2000 sau ME si Internet Explorer 4+.
Inainte de a vedea pasii care trebuie urmati in vederea obtinerii fisierului exe iti atrag atentia ca vei avea nevoie de cateva cunostinte de baza HTM. De ce?
Deoarece, pentru a obtine o ecarte in format exe, e necesar sa realizezi pentru fiecare pagina a acesteia un fisier htm. Din acest motiv nu se recomanda folosirea acestui format in cazul ecartilor de dimensiuni mari.
Atentie! O pagina de ecarte nu inseamna neaparat o pagina de dimensiuni standard (A4, B5 etc). Ea poate fi mai scurta sau mai lunga, in functie de lungimea informatiei pe care doresti sa o incluzi in pagina.
Ok. Am terminat cu generalitatile. Sa vedem acum pasii concreti!
I. Obtinerea fisierelor sursa
1.Creeaza un director in care vei include toate fisierele sursa (fisiere htm, fisiere grafice, fisiere audio, fisiere video)
2.Deschide editorul HTM preferat
3.Realizeaza fisierul index.htm. Acesta reprezinta prima pagina a eCartii. In general acest fisier contine:
*coperta eCartii
*titlul si numele autorului
*legatura catre pagina cu cuprinsul eCartii
*legatura catre prima pagina a eCartii (in cazul in care aceasta nu este cuprinsul) etc.
4.Realizeaza un fisier model.htm, fisier care sa includa elementele comune tuturor paginilor eCartii:
*fundal
*font (tip, marime de baza, culoare)
*logo
*adresa ta de email
*datele referitoare la dreptul de autor etc.
5.Deschide fisierul model.htm
6.Salveaza-l folosind optiune Save as din meniul File sub numele de pagina1.htm. In acest fel fisierul model.htm va ramane nemodificat si se va creea un nou fisier cu numele dat pe care il vei putea modifica.
7.Scrie continutul paginii si salveaza fisierul nou creat
8.Repeta pasii 5-7 pentru fiecare pagina a eCartii in parte. Nu uita insa ca la punctul 6 sa salvezi fisierul model.htm de fiecare data sub un alt nume (de exemplu: pag1.htm, pag2.htm, pag3.htm)
9.Dupa ce termini cu toate paginile eCartii nu iti mai ramane decat sa faci legaturile intre ele. E foarte important ca eCartea sa fie cat mai usor de parcurs iar cititorul sa stie in fiecare moment unde se afla si cum poate ajunge la informatia dorita.
10.Verifica legaturile si continutul eCartii
11.Sterge fisierul model.htm. In acest fel, in directorul pe care l-ai creat raman doar fisierele sursa ale eCartii, fisiere care vor fi compilate in fisierul final exe cu ajutorul softului de compilare.
II. Compilarea fisierelor sursa in fisierul final exe
Downloadeaza SBookBuilder - soft de compilare gratuit. Pentru a-l putea utiliza va trebui mai intai sa il dezarhivezi si apoi sa lansezi in executie fisierul SbookBuilder10.exe.
Compilarea cu ajutorul acestui soft este extrem de usoara. Nu trebuie decat sa dai click pe cele 7 butoane si eCartea ta va fi gata!
Butonul 1 - Seleteaza directorul in care ai salvat fisierele sursa (obligatoriu)
Butonul 2 - Selecteaza pagina de start a eCartii - pagina index.htm creata la punctul 3 (obligatoriu)
Butonul 3 - Introdu titlul eCartii (optional)
Butonul 4 - Introdu parola daca doresti sa restrictionezi accesul la paginile eCartii (optional)
Butonul 5 - Selecteaza icon-ul eCartii (optional)
6 - Bifeaza daca permiti ca paginile eCartii tale sa poata fi tiparite sau debifeaza in cazul in care tiparirea este interzisa
7 - Bifeaza daca doresti sa apara bara de sus sau debifeaza in caz contrar
Butonul 7 - Creeaza eCartea in directorul ales in Save in ca fisier exe cu numele specificat in File Name
Cum se realizeaza o ecarte in format pdf
Stiu ca eCartile in acest format stau mai rau la partea de estetica si sunt mai greu de parcurs decat cele in format exe... Totusi, publicarea eCartilor in format pdf este deosebit de utila in cazul in care acestea au dimensiuni mai mari. De asemenea, eCartile pdf sunt mai prietenoase la tiparire.
Pentru a putea fi citite eCartile in format pdf e necesar sa fie instalat pe computer softul gratuit Acrobat Reader.
Si acum haide sa pornim la treaba.
Si in acest caz e necesara mai intai obtinerea fisierului/fisierelor htm. Avantajul este ca eCartea in format pdf este asemanatoare unui document obtinut cu un editor de texte.
De aceea, cea mai simpla modalitate de a obtine fisierul sursa htm necesar eCartii in format pdf presupune parcurgerea celor doi pasi:
1.realizarea unui document/unor documente cu ajutorul editorului preferat de texte
2.salvarea acestuia/acestora la final cu optiunea Save As din meniul File ca si fisier/fisiere htm
Dupa obtinerea fisierului/fisierelor htm nu iti mai ramane decat sa downloadezi softul gratuit eWriter Pro cu ajutorul caruia vei putea realiza eCartea in format pdf.
Atat.
Acum te invit sa iti citesti eCartea ta!
Guest post de Carmen - editor NetProfit.ro